48 שעות בפולדר ההולנדי
עודכן: 27 ביולי 2023
אלקמאר והסביבה
חצי שעת נסיעה מאמסטרדם צפונה תמצאו את עצמכם בפולדר ההולנדי. האזור שהיה בעבר ביצתי ויובש במאה ה-17 במטרה ליצור אזורי מגורים וחקלאות.
הנוף - מישור עד האופק. תעלות מים צרות חורצות את הפולדר לאורכו ולרוחבו ויוצרות פאזל ויזואלי מנוקד בטחנות הרוח המוכרות מציורי המאסטרים. וכמובן, הפרות ההולנדיות הרועות באחו.
האווירה - כפרית ופסטורלית. רק רחש הרוח וסיבוב כנפי טחנות הרוח נשמע.
הצבעים - ירוק של אחו, כחול של שמים ומים, ופרות בשחור ולבן.
נדמה לי שזה מספיק כדי לעורר בכל אחד רצון לבלות שם ובכל זאת, יש בו בפולדר אפילו יותר מזה - הפולדר הוא תמצית התרבות ההולנדית - חיה ותן לחיות, עבודה קשה למען מטרה משותפת וכושר יצירה.
בפוסט הזה אמליץ על בילוי של יומיים באחד האזורים היפים בהולנד. טעימה מהתרבות ההולנדית על מגוון אופנותיה.
על מנת לא לפספס את שוק הגבינות אמליץ להגיע לאזור לימים חמישי ושישי או לימים שני ושלישי, בו מתקיים שוק קטן יותר בשעות הערב. ניתן, כמובן, לשנות את סדר הימים בהתאם לתוכניותיכם.
כל הכתובות והקישורים יופיעו בסוף הפוסט כמו גם המלצות שוות למקומות לינה שונים ומיוחדים באזור.
בסוף הפוסט מצורפים גם קישורים לשתי מפות אינטראקטיביות המכילות את כל המקומות המוזכרים כאן.
כל התמונות הן שלי וצולמו בחורף. בעונת הקיץ צפויים לכם שמים כחולים (לרוב) וצבעים קיציים.
יום מספר 1 - זאנסה סכאנס, כפר הדייגים De Rijp
נתחיל את היום בביקור במוזיאון הפתוח זאנסה סכאנס. ניתן להגיע ברכב ולחנות בחניון של המוזיאון.
זאנסה סכאנס – מוזיאון פתוח המדמה ומשמר את החיים בכפר במאה ה-18 וה-19. המוזיאון מתפרש על שטח נרחב ובו בתים אותנטיים, טחנות רוח ומוזיאונים המציגים את חיי הכפר ההולנדי בעבר. כך, למשל, ניתן לחזות בתהליך אפיית מטעמים הולנדיים, בתהליך הכנת נעל העץ ההולנדית או להיכנס לרגע לחיי הטוחן בטחנת הרוח.
אם כבר ביקרתם שם אמליץ על ביקור במוזיאון הטחנה. אחת מחמישים ושתיים הטחנות שיבשו את הפולדר במאה ה-17. ניתן לבקר בה ולראות כיצד היא עובדת וכיצד גרו בה. (מנובמבר עד מרץ המוזיאון סגור)
לאחר הביקור במוזיאון נמשיך לכפר הדייגים דה-רייפ De Rijp.
זהו כפר דייגים מן המאה ה-17 אשר הוכרז ככפר מוגן. בתים רבים במרכז העתיק הינם מונומנטים וככאלה אותנטיים וחזותם מוגנת.
עד המאה ה-19 היה כפר עשיר מאד אשר שלט בכ-30% מדייג ההארינג בהולנד. לאחר מכן ירד מגדולתו בשל ניתוק הקשר אל הים והידלדלות הדייג. הכפר שוכן בלב ליבו של הפולדר ההולנדי. ניתן לראות זאת על פי תעלות המים הצרות החוצות את הפולדר והן ישרות כסרגל, מעשה ידי אדם.
ניסע לכיוון מרכז הכפר העתיק ונחנה שם. אני ממליצה פשוט לתת לרגליים ובעיקר לעיניים להוביל אתכם. המונומנטים היפיפיים, הבתים בסגנון המקומי, התעלות – כל אלה יובילו אתכם. אם בכל זאת תרצו לדעת שלא פספסתם דבר, הרחובות היפים בכפר הם: kerkstraat, grote Dam, kleine Dam, Rechtestraat.
ברחוב Rechtestraat 108 ישנה חנות חמודה בשם de Huiskamer. אם נמשיך ברחוב נגיע לקצה הכפר. נעלה על גשר והפתעה - תצפית נהדרת לכיוון הפולדר הנפלא!
לארוחת ערב אמליץ על מסעדה המעוצבת בסגנון כפרי. מכל עבר תלויים ומוצגים חפצי וינטג'; מסירים ומחבתות ועד לכלי נגינה, כובעים וקומקומים.
יום מספר 2 - אלקמאר
קצת על העיר
אחת הערים העתיקות בהולנד חוגגת השנה מספר אירועים: 500 שנה לכנסיה הגדולה, 425 שנה לגילדת נושאי הגבינות ו- 35 שנה למוזיאון הגבינה!
שלוש סיבות חגיגיות לביקור בעיר הגבינות ועוד כמה סיבות פחות חגיגיות אך לא פחות מעניינות לבקר בעיר שתושביה מכנים את עצמם בתואר הנכסף "ראשי גבינה". אז אם שקלת פעם להיות נושא גבינה, העיר הזאת בשבילך!
קצת על שוק הגבינות
כל נושא גבינה צריך לדעת מאין הוא בא ולאן הוא הולך. אז הנה ההסטוריה בקצרה:
כבר מאז שנת 1365 הפכה כיכר העיר מספר פעמים בשבוע לשוק גבינות ובכך הוכתרה בתואר שוק הגבינות העתיק ביותר בהולנד.
כיום השוק נערך פעם בשבוע אך במאה ה-17 התנהל המסחר בכיכר שלוש פעמים בשבוע ובמאה ה-18 ארבע. הדבר מעיד על חשיבות הגבינות ושוק הגבינות עבור כלכלת העיר.
קצת על גילדת נושאי הגבינות
איחוד נושאי הגבינות קיים כבר 425 שנה. בגילדה פועלות כיום ארבע קבוצות של נושאי גבינה. לכל קבוצה צבע משלה – צהוב, אדום, כחול וירוק. נושאי הגבינה לבושים לבן ולכל אחד כובע בהתאם לצבע הקבוצה. אב-הגבינות הוא אב הטקס וחובש כובע כתום.
אם חשבת לעצמך שכל אחד יכול להיות נושא גבינה אז טעית. מסתבר שהדבר אינו פשוט כל כך. כדי להפוך לנושא גבינה עליך לשרת במשך שנתיים כעוזר ורק אז יחרץ גורלך. באם נבחרת להשתייך לגילדה, תקבל כינוי מתאים ותיפול בחיקך הזכות להתייצב בכל שבוע, ביום השוק, בשעה שבע בבוקר בדיוק. אם אחרת – נרשמת ושילמת קנס. בשעה עשר בדיוק מצלצל הפעמון ויום השוק נפתח. על כל קלונסאה מונחות שמונה גבינות שמשקלן יחד 160 קילו. אז קדימה – להרים ולסחוב!
ואם עדיין לא וויתרת על הרעיון להיות נושא גבינה הנה קצת ממנהגי הגילדה: אסור לשתות, לעשן או לקלל בזמן העבודה. במקום לזרוק קללה עסיסית אם גבינה נפלה הם משתמשים במילה uil (ינשוף); אם אחד מהם שוכח כובע או מקל קוראים לעברו: אבא, אתה הולך עירום!
נתחיל את היום בביקור בשוק הגבינות אשר מתחיל בדיוק בשעה 10 בבוקר. מומלץ להגיע לפחות חצי שעה מראש כדי לתפוס מקום טוב לצפיה בטקס מכירת הגבינות. חובבי מוסיקה קלאסית, אבל גם כל מי שרוצה פעם בחיים לשמוע נגינת עוגב, מוזמן לקונצרט חינמי קצר בכנסיה הגדולה בשעה 12.00 או 13.00.
מרכז העיר העתיקה משובץ במסעדות ובתי קפה למכביר. באלקמאר אוהבים את הקונספט של בית קפה שהוא גם חנות ובה (כמעט) הכל למכירה.
שתי המלצות כאלה: Sencha Lunchstore (ליד הכנסיה הגדולה) פתוח כל יום 17.00-9.30 Koorstraat 19 Alkmaar ו- Soepp כשמו כן הוא. מגישים בו בעיקר מרקים ואוכל קל Hekelstraat 31, 1811BL Alkmaar.
לאחר ארוחת הצהריים טיילו להנאתכם בעיר היפה, בסמטאותיה הציוריות ואל תפספסו את:
* רחוב Kooltuin
* הבית עם הקליע - במהלך מלחמת שמונים השנה היתה נתונה העיר במצור. אחד מתותחי צבא האויב ירה קליע אשר תקוע בחזית הבית, כך מספרים, מאז שנת 1573 ועד היום! הבית מסמל את נצחון המדינה הקטנה - הולנד – על האויב הספרדי החזק והגדול. בתים כאלה ישנם במקומות נוספים בהולנד. כאן ניתן לקרוא על הבית עם הקליעים בכפר הלבן תורן.
* חצר האלמנות – כבר בשנת 1540 נבנה מתחם זה עבור נשים בודדות קתוליות ואחר כך גם פרוטסטנטיות.
כתובות וקישורים
בכפר דה-רייפ
מסעדת Het Wapen van Munster ממוקמת בכיכר המרכזית של הכפר.
Grote Dam 3, 1483 BK De Rijp
אלקמאר
חניון – Dijk 16-20, 1811 MB Alkmaar
שוק הגבינות
בוקר – אפריל-ספטמבר, יום שישי 13.00-10.00
ערב - יולי-אוגוסט, יום שלישי 21.00-19.00
שוק לילדים - יולי-אוגוסט, יום שישי 10.30, 11.00
הכנסיה הגדולה - Koorstraat 2 1811 GP, Alkmaar
מוזיאון הגבינה - שעות פתיחה ומחירים באתר
חצר האלמנות – Steijnstraat 14-70
הבית עם הקליע - Huis Met de Kogel
House With Bullet, Appelsteeg 2, 1811 NA Alkmaar
בתי קפה
Sencha Lunchstore - Koorstraat 19Alkmaar
Soepp - Hekelstraat 31, 1811BL Alkmaar
אטרקציות באזור
זאנסה סכאנס – אתר המוזיאון ידידותי למשתמש וניתן לראות מה פתוח באיזה יום ובאיזו שעה.
מוזיאון הטחנה - פתוח עד אוקטובר כל יום 17.00-10.00. באתר מפורטים חודשי וימי הפתיחה.
לינה מיוחדת באזור
האופציה הזולה
לישון בפנים, להרגיש בחוץ – קמפינג מקורה בתוך העיר.
עיצוב וינטג', קראוונים מאובזרים, מטבח ומקלחת צמודים. אפשר להזמין ולשלם במקום.
האופציה השיקית
לינה במבצר ששינה ייעודו והפך למרכז ספא ומלון מפנק ואף ידידותי לסביבה.
האופציה הרומנטית
לינה בסירת מגורים בתעלה באמצע שומקום.
האופציה המשוגעת
מלון ייחודי בעיצובו בעל קסם משלו. בעלי המלון אספנים נלהבים של כמעט כל דבר וכך תמצאו בלובי רחב הידיים אוספים מאוספים שונים. בחצר המלון אוטובוסים אמריקאיים ישנים ומכוניות אולדטיימר.
*כל המלונות משתתפים בתוכנית שותפים. להקלקה והזמנה דרך הקישורים לעיל אין כל השפעה על המחיר אלא שהן מניבות עבורי הכנסה קטנה החיונית לתפעול הבלוג.
מפות אינטראקטיביות
עוד שוקי גבינות? פרטים בפוסט "בעקבות מכשפות וגבינות הולנדיות".
Comments